MPSVR SR pripravilo návrh zmien v druhom pilieri

06.02.2011 Celý región

Bratislava 6. februára (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vypracovalo návrh zmien v druhom pilieri.
\"Dôvodom na tieto zmeny je fakt, že v súčasnosti sa druhý pilier nespráva tak, ako by sa mal, vklady sporiteľov sa zhodnocujú minimálne, \" konštatovala pre TASR Daniela Šulcová z mediálneho oddelenia MPSVR SR.

Po novom, od septembra tohto roka, sa má opätovne zaviesť automatický vstup pre mladých ľudí, ktorým vznikne prvé dôchodkové poistenie. MPSVR SR tiež chce vymedziť náklady a poplatky, ktoré môžu byť uhrádzané z majetku v dôchodkovom fonde.

\"Súčasná vláda sa rozhodla napraviť chyby spôsobené jej predchodcami, chce druhý pilier sfunkčniť, \" dodala Šulcová. Kvôli tomu sa má upraviť obmedzenie pri investovaní v dôchodkových fondoch či zavedenie možnosti rozloženia nasporenej sumy do dvoch fondov.

Pripravovanú novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá má za úlohu zabezpečiť stabilizáciu druhého piliera, by mala prerokovať vláda 27. apríla tohto roka. Podľa plánu rezortu má začať platiť od septembra 2011.
 

Vyberte región